Veel mensen vinden het leuk om te motorrijden. Maar niet iedereen realiseert zich de gevaren die hiermee gepaard gaan. Er zijn veel ongelukken gebeurd met motorrijders, en vaak had dit voorkomen kunnen worden als ze beter beschermd waren geweest. In dit blogpost vertellen we je welke risico’s je loopt als je gaat motorrijden, en hoe belangrijk het is om goede beschermkleding te dragen.

Wat maakt motorrijden gevaarlijk?

Motorrijden is een van de gevaarlijkste vormen van vervoer. Dit komt omdat je weinig bescherming hebt als je valt of ergens tegenaan rijdt. Je bent dus veel kwetsbaarder dan bijvoorbeeld als je in een elektrische auto zit. Ook is het moeilijker om motorrijders te zien, omdat ze meestal kleiner zijn dan auto’s. Dit maakt het risico op aanrijdingen groter.

Hoe vaak komen er ongelukken voor?

In 2021 waren er in Nederland 12.000 ongevallen met motorrijders. Dit is ongeveer een kwart van alle verkeersongelukken. Helaas kwamen hierbij ook veel mensen om het leven. In 2021 overleden er 52 mensen door een motorongeluk. Dit is bijna de helft van alle verkeersdoden in Nederland.

Waarom is het belangrijk om beschermkleding te dragen?

Om het risico op ernstige verwondingen zo klein mogelijk te maken is het belangrijk dat je goede beschermkleding draagt. Dit betekent een helm en een motorpak. Een helm beschermt je hoofd als je valt of ergens tegenaan rijdt. Een motorpak is een soort overall die je hele lichaam beschermt. Het voordeel van een motorpak is dat je ook beschermd bent tegen weer en wind. Zo blijf je lekker warm en droog als het buiten koud is, en voorkom je dat je verbrandt als het erg warm is.

Beschermkleding is dus heel belangrijk als je gaat motorrijden. Zorg er dus altijd voor dat je een helm en een motorpak draagt! Alleen dan ben je goed beschermt.