Ben je op zoek naar je droomauto en sta je ervoor open om de auto te leasen? Dan kun je uit meerdere leasevormen kiezen. De meest bekende vorm van het leasen van een auto is operational lease, weinig mensen weten daarnaast dat er ook financial lease bestaat. Het doel van deze blog is om je de verschillen tussen beide leasevormen uit te leggen. Verder krijg je meer informatie over sale en leaseback. Wie weet is het voor jou namelijk interessant om voor een andere leasevorm te kiezen.

Wat is het verschil tussen operational en financial lease?

Operational lease houdt in dat de leasemaatschappij waar je de auto van least de eigenaar van de door jou uitgekozen auto is. Dit betekent dat je pas na het afbetalen van het leasecontract volledig eigenaar van de auto wordt. Dit is voor veel mensen een goede keuze omdat zij verder geen fiscale voordelen uit het leasen van een auto halen. Wanneer je ondernemer bent, kun je wel fiscale voordelen uit het leasen van een auto halen. Dan dien je wel voor de optie financial lease te kiezen.

Wat is financial lease? Financial lease stelt je als ondernemer verantwoordelijk voor het onderhoud van de auto, wegenbelasting en de verzekering. Daar tegenover staat dan wel dat je na het tekenen van het financial leasecontract, jij direct de economische eigenaar van de auto bent. Je hoeft niet in één keer het bedrag voor de auto te betalen, maar de bank helpt je om de auto te financieren. Hierdoor ziet de fiscus de auto als een investering die je hebt gemaakt en heb je recht op investeringsaftrek, het kunnen terugvorderen van de btw en andere fiscale voordelen.

Maak kennis met sale en leaseback

Hoe werkt sale en leaseback? Wist je dat sommige banken je helpen door middel van bepaalde (roerende) middelen van je over te kopen? Denk hierbij aan bedrijfsmiddelen, transportmiddelen maar ook aan bouwmachines die je hebt aangeschaft. Deze middelen kan de bank daarna aan je terug verhuren door een leasecontract met je af te sluiten. Dit heeft als belangrijke voordeel dat je direct minder geld kwijt bent en dat je het geld wat je overhoudt in andere zaken kunt investeren waardoor je onderneming kan gaan groeien.

Als ondernemer werk je natuurlijk fijner wanneer je meer geld tot je beschikking hebt. Je kunt eerder nieuwe businesskansen wagen en je hebt een grotere cashflow. Let er wel op dat de waarde en de leeftijd van de bedrijfsmiddelen die je zelf aanschaft, invloed hebben op het sale en leaseback contract wat je bij de bank kunt afsluiten.