Voordat je een katalysator van de auto gaat vervangen is het verstandig om goed te bepalen of de problemen daadwerkelijk worden veroorzaakt door de katalysator. Dit is namelijk een duur onderdeel van de auto. Het zou zonde zijn als je dit vervangt, terwijl het probleem ergens anders ligt. Je kunt ervoor kiezen om zelf de katalysator voor je auto te vervangen of je kunt dit laten doen door een autogarage. Wel kun je zelf op zoek waar je een nieuwe katalysator kunt aanschaffen. Soms kom je zelf een goedkopere variant tegen dan wanneer de autogarage een nieuwe voor je aanschaft. Zo kun je toch wat op de kosten besparen. Het is wel aan te raden om altijd te kiezen voor een katalysator die voldoet aan dezelfde eisen als de katalysator die je nu in de auto hebt. Anders kan het zijn dat de nieuwe katalysator niet op de juiste manier zal reageren op de auto. 

Waarvoor dient de katalysator

Iedere auto is voorzien van een katalysator. Deze zit in de auto om de uitlaatgassen te regelen en te neutraliseren. Een katalysator is dus goed voor het milieu en daarom verplicht in alle auto’s. De katalysator zit dan ook bij het uitlaatsysteem onder de auto. Hier vind je een keramisch blok met diverse edelmetalen. Hierbij kun je denken aan Palladium, Rhodium en Platina. Deze edelmetalen zorgen ervoor dat de schadelijke stoffen worden geneutraliseerd en dan worden omgezet in stikstof, water en koolstofdioxide. Op die manier worden de uitlaatgassen gezuiverd, waardoor dit veel beter is voor het milieu. Daarom is het ook belangrijk om de katalysator tijdig te vervangen of te repareren wanneer dit nodig is. Ook dien je te kiezen voor de juiste katalysator, zodat ook deze weer werkt naar behoren.  

Het belang van een katalysator

Wanneer de katalysator niet goed werkt, zal je auto niet door de APK-keuring komen. Je kunt er dan voor kiezen om de katalysator van de auto te vervangen. Om geld te besparen, kun je dit zelf doen wanneer je handig bent. Via Uitlaatdiscounter.nl vind je alles om zelf aan de auto te sleutelen. De reden dat een katalysator kapot gaat is vanwege ouderdom, maar het ook komen door de manier van rijden. Rijd je bijvoorbeeld vaak korte stukken met weinig kilometers? Dan is de kans groter dan de katalysator snel verstopt raakt, dan wanneer je langere ritten aflegt met veel kilometers.