Hoe hoog is een boete bij 50 km te hard? Een snelheidsboete is één van de meest voorkomende boetes die worden uitgedeeld in het verkeer. Zo wordt ruim 80% van de 8 miljoen boetes uitgedeeld wegens te hard rijden (soms zelfs te zacht rijden) en het overtreden van verkeersregels als (auto)bestuurder.

Toch kan je er soms niks aan doen dat je te hard rijdt; misschien is je vrouw midden in haar bevalling en moet ze met spoed naar het ziekenhuis of is er iets gebeurd met je huisdier waardoor deze naar de spoedeisende hulp gebracht moet worden.

Hoewel het dus vaker voorkomt dat je te hard rijdt, is te langzaam rijden ook wel eens voorgekomen. Het lijkt misschien niet erg, maar toch kan je veel ophoping op de snelweg veroorzaken wanneer je 40 km/u rijdt. Ook dan breng je dus jezelf en je medemens in gevaar.

Soorten te hard rijden

Het lijkt misschien niet zo, maar er zijn verschillende manieren waarop je kan worden betrapt op te hard rijden. Zo zijn er flitscontroles door flitspalen of politieagenten langs de weg, een boor snelheidsmeting waarbij er wordt gekeken naar de snelheid van een auto door een meter in de auto erachter, trajectcontroles en een detector snelheidsmeter (die meet het wegdek en de snelheid op de afstand).

Genoeg meetapparaten dus om te meten hoe hard je gaat. Wanneer je te hard rijdt, wordt je geflitst of gestopt langs de weg. Dan krijg je achteraf de boete opgestuurd. Soms kun je ook gestopt worden zoals in de programmas Wegmisbruikers en Blik op de Weg, dan krijg je een boete opgeschreven en wordt je doorverwezen.

Tarieven voor te hard rijden

De grote vraag is nu natuurlijk, hoeveel moet je betalen wanneer je te hard rijdt? De hoogte van de boete verschilt per jaar. De tarieven worden een aantal maanden voor het nieuwe jaar uitgebracht. Deze prijzen liggen vaak hoger dan het voorgaande jaar. Zo is het maximale bedrag dat wordt berekend voor te hard rijden in 2021 €435 euro op de snelweg bij 39 km/u te hard. In 2022 zal dit €440 euro gaan kosten.