Als je auto naar de sloop gaat dan denk je misschien dat je er niets meer voor krijgt. Maar toch wil een autosloperij maar wat graag nog een bedrag betalen als ze jouw auto mogen ophalen. De reden daarvoor is simpel: Een sloperij kan de onderdelen die nog bruikbaar zijn demonteren en vaak nog goed verkopen. Gebruikte auto onderdelen zijn populair. Ze zijn immers goedkoper dan nieuwe. Ook is voor veel oudere modellen een nieuw onderdeel vaak niet meer te bestellen bij de fabrikant.  

Hoeveel krijg ik voor mijn sloopauto?

Je kunt een sloopauto inleveren bij een erkende autosloperij. Zij kunnen de auto, als deze niet meer kan of mag rijden, ophalen bij een afgesproken locatie. Dit kan bijvoorbeeld de garage zijn waar de auto naartoe is gebracht nadat je met pech langs de weg stond of na een aanrijding. Soms wil zo’n garage de auto ook wel overnemen voor een bepaald bedrag. Maar een autosloper biedt vaak meer omdat hij meer onderdelen kan verkopen. Het is dus zaak om niet zomaar op een voorstel in te gaan. Ook als je auto niet meer door de APK komt zonder dure reparaties is het een optie om deze aan een sloper te verkopen.  

Wat gebeurt er met mijn sloopauto?

Een sloopauto wordt grondig gedemonteerd. Eerst worden alle bruikbare onderdelen verwijderd. Deze worden schoongemaakt en gecatalogiseerd. Vervolgens worden ze verkocht aan garagehouders die op zoek zijn naar een onderdeel voor een klant. Ook mensen die zelf aan hun auto sleutelen kopen graag onderdelen bij een sloopbedrijf. Vaak kan er online worden gezocht naar onderdelen. Deze kun je dan bestellen en laten opsturen of zelf ophalen. Natuurlijk kan niet alles worden hergebruikt. Materialen die overblijven worden gescheiden om te worden gerecycled. Dat gebeurt met metalen maar ook met plastic. Zo komt er zo min mogelijk in de verbrandingsoven terecht.

Vernietiging van sloopauto’s met oog voor het milieu

De tijd van de autokerkhoven die we van vroeger kennen is echt voorbij. Toen lagen afgedankte auto’s vaak jarenlang weg te roesten op een terrein buiten de stad. Vandaag de dag is een autosloperij een modern bedrijf dat werkt volgens strenge normen. Dat moet ook wel, want vanwege de klimaatverandering worden er steeds strengere eisen gesteld aan het verwerken van afval. Dat geldt ook zeker voor het verwerken van afgedankte auto’s.