Voordat je een auto koopt wil je natuurlijk weten wat de voor- en nadelen zijn van elektrische auto’s. Hier onder worden deze voor- en nadelen van elektrische auto’s besproken.

Voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden heeft veel voordelen. 

  1. Elektrisch rijden is beter voor het milieu. Elektrische auto’s maken geen fijnstof en stikstofoxiden aan. Ook stoten ze veel minder CO2 uit bij het produceren van de auto en tijdens het rijden. Als je je auto oplaadt met zelf opgewekte groene stroom dan ben je extra goed bezig voor het milieu.
  2. Je hebt met een elektrische auto ook de mogelijkheid om op zelf opgewekte energie te rijden. Stel je hebt zonnepanelen op het dak liggen dan kan je daarmee je auto opladen. 
  3. Het is een stuk goedkoper om je auto met elektriciteit op te laden dan dat je steeds moet gaan tanken. Na het tanken is het tegenwoordig zo dat je 100 euro afrekent bij het tankstation. Rijden op elektriciteit is gemiddeld 50% goedkoper dan rijden op brandstof zoals diesel, benzine en LPG. 
  4. Je hebt een groot voordeel met belasting als je elektrisch rijdt. Auto’s die volledig op elektriciteit rijden die betalen geen BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) en MRB (Motorrijtuigenbelasting) tot in ieder geval 2024. Als je Hybride rijdt dan rij je een deel op elektriciteit en een deel op brandstof. Je betaalt dan de helft van het BPM en MRB.

nadelen van elektrisch rijden

Het rijden van een elektrische auto heeft ook z’n nadelen. 

  1. Opladen duurt langer dan tanken. Als je gaat tanken kost dit je bijna geen tijd. Het opladen duurt een stuk langer dit kan wel 6 tot 10 uur duren voordat de accu weer helemaal vol is. Als je thuis blijft is dit natuurlijk geen probleem, maar als je op vakantie gaat kan dit voor grote problemen zorgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel snelladers waarmee je auto in een half uur 80% is opgeladen. 
  2. De maximum snelheid van een elektrische auto ten opzichte van een brandstof auto ligt veel lager. De maximum snelheid is vaak tot de 150 km/u, maar voor in Nederland maakt dit niet veel uit.
Opladen snellader Tesla