Het klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk: voor een vast maandelijks bedrag een gloednieuwe auto rijden zonder zorgen over onverwachte reparatiekosten. maar zitten er ook addertjes onder het gras want het klinkt bijna te goed om waar te zijn.

Auto kopen of private leasen?

Privé leasen van een auto wordt steeds populairder. Je hebt geen omkijken naar autoverzekeringen, wegenbelasting of onderhoudt: je hoeft alleen te tanken. Het kan ook zo zijn dat een bedrijf waar u werkt benzine betaalt

Let op: private lease kan interessant zijn, maar er kleven ook nadelen aan het private leasen. Heb je de voor- en nadelen goed afgewogen en overweeg je private lease? Controleer dan altijd of de dealer is aangesloten bij het keurmerk private lease.

Wat is private lease

Meer dan 80% van alle autobezitters in Nederland weet niet wat hij maandelijks kwijt is aan ze auto. Misschien ook maar fijn, de kosten kunnen namelijk best hoog oplopen. Met private leaseauto betaal je een vast bedrag per maand. De kenmerken van een private lease zijn:

  • Bij privé lease ben je geen eigenaar, je huurt de auto voor minimaal 1 tot 7 jaar.
  • Iedere maand betaal je een vast bedrag voor de kosten van afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden.
  • Jij betaalt daarnaast zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eigen risico.
  • Na de afgesproken leaseperiode lever je de auto in en worden de gereden kilometers en niet-acceptabele schades verrekend.
  • Er is geen fiscale bijtelling, die geldt alleen voor leaserijders met een auto van de zaak.

Wat kost een leaseauto per maand?

De kosten worden gebaseerd op de soort auto en het abonnement dat u neemt op een auto. Een kleinere auto zoals de Toyota Aygo rijdt u al vanaf 189 euro per maand met een bundel van 10.000 kilometer. De Lexus NX-SUV met een bundel van 30.000 kilometer kost je 924 euro per maand Online zijn de maandelijkse kosten van leaseauto’s te berekenen en te vergelijken op autoweek.nl.

Door elektrische rijden kunt ook goedkoper rijden. u kunt denken aan de nieuwe Jaguar I-pace deze auto kost 159 euro per maand om te leasen. Dit komt omdat er nu nog maar 4 procent bijtelling op zit. in 2019 komen er een hoop procentuele veranderingen. Voor volledig elektrische auto’s gaat het bijtellingspercentage van 4% vanaf 2019 gelden tot maximaal 50.000 euro van de catalogusprijs. Voor bedragen daarboven geldt het dan geldende algemene bijtellingspercentage van 22%

De kosten hangen af van het type auto en abonnement. Contracten worden afgesloten voor minimaal 12 tot maximaal 60 maanden. Daarbij geldt: hoe korter de looptijd, hoe hoger het maandbedrag. Ook de afgesproken kilometerbundel is van invloed op de prijs: hoe meer je rijdt, des te meer je betaalt. De leasemaatschappij kijkt elke 12 maanden hoeveel kilometers de auto heeft gereden.

Voor meer interessante weetjes volg onze blog magazineauto’s