Voordat de elektrische verlichting rond 1920 opkwam, werden er eerst nog kaarsen, olielampen en carbidlampen gebruikt. De geschiedenis van de koplamp is erg interessant. Het ging van een kaars naar LED licht. Dit willen we even door wandelen.

De olielamp en kaars

de geschiedenis van de koplamp begint in de 19e eeuw. Toen werden er al kaarsen en olielampen gebruikt in huis. Ze gebruikten het niet alleen bij huizen maar gebruikten het ook op de fiets of koets. In 1890 werd op de automobielen kaarsen en olielampen gebruikt. De functie van deze lichten was dat andere mensen je konden zien. De ‘’lampen’’ werden zowel voor als achter gebruikt. De koplamp die er voor moest zorgen dat je beter zicht had op de weg kwam in 1900 toen de carbid lamp kwam. Je kon met zo’n lamp s ‘avonds op de donkere wegen gaan rijden. De eerste Ford Model T kwam uit met olielampen als achterlicht en carbidlampen als koplamp. Het model kreeg in 1915 elektrische verlichting

De carbidlamp

In 1892 werd de carbidlamp uitgevonden door Thomas Leopold Willson. Ook dit werd eerst gebruikt binnen in het huis, als verlichting in de vuurtoren, in de kolenmijn en als licht voor op de fiets. Maar al snel werd dit in 1900 gebruikt op de voertuigen. Carbidlampen geven licht door hun felle witte licht wanneer het acetyleengas wordt verbrand. Die acetyleengas komt vrij door een chemische reactie van calcium met water. Er zaten in deze lamp eigenlijk 3 soorten kamers, 1 kamer zat vol met carbid. De andere kamer die daarboven zat, zit water in die langzaam water druppelt op het carbid. Er komt een gas vrij die door een slangetje naar de lamp zelf wordt geleid, je steekt de lamp dan aan en heb je licht.

Elektrische verlichting

De eerste elektrisch verlichting werd uitgevonden door Thomas Edison. Dit had wel een aantal nadelen, de lamp bestond namelijk uit een gloeidraad die in een glazen vacuüm bol. De koolstof draad had maar een levensduur van ongeveer 40 uur en was niet eens zo fel. Deze koolstof draad werd al vrij snel vervangen door een wolfram gloeidraad. Deze kon 150 uur branden en zou 10% feller zijn dan de vorige. In 1960 werd de halogeenlamp populair in Europa, ze hadden 2 gloeidraden en had je dus gedimd licht en groot licht. Deze lamp was zo goed dat het zelfs in 1983 in Amerika werd gebruikt

LED verlichting

De LED techniek werd uitgevonden in het begin van de jaren 60e. De eerste LED lamp werd in 1993 op een auto toegepast, dit werd eerst alleen maar gebruikt als remlicht. Het werd pas vanaf 2004 als Koplamp gebruikt. Ze garanderen dat ze meer dan 50.000 uur kunnen branden voordat ze pas kapot gaan. Dit is een enorme stap in de geschiedenis van de lamp.