Ben je van plan om je huidige auto particulier te verkopen? Dan is het belangrijk dat je research doet voordat je de auto meegeeft aan de koper. Je dient namelijk bepaalde stappen te ondernemen voordat de auto op naam van de koper komt. Je hebt een aantal benodigde documenten nodig. Wanneer je een stap vergeet of niet juist uitvoert, zit je zelf met de gebakken peren. Wanneer je de verkoop van de auto niet volledig afrondt, kan het zijn dat de koper op jouw naam schade rijdt, verzekeringen of belastingen niet betaald en dan ben jij hiervoor verantwoordelijk omdat je de auto bijvoorbeeld nooit correct hebt overgeheveld. In deze blog lees je alles over de documentatie en regels voor de particuliere verkoop van je auto.

Welke benodigde documenten moet je als particulier verkoper in orde hebben?

Wil jij je eigen auto verkopen? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent over welke documenten je als particuliere verkoper voor de koper van je auto in orde dient te maken. Allereerst dien je een verkoopcontract op te stellen. Daarnaast is het belangrijk dat je het kentekenbewijs in de vorm van een kentekencard in orde hebt. Vergeet ook vooral de car-pass niet, hiermee kun je aantonen dat je de auto vlak voor de verkoop hebt gekeurd en dat de kilometerstand van de auto klopt.

Wanneer je de auto verkoopt, dient de tenaamstelling geregeld te worden. De koper van de auto kan dit op het postkantoor regelen. Het is slim om als verkoper van de auto mee te gaan, zodat je zeker weet dat de koper het kenteken van de auto op zijn/haar eigen naam zet.

Wat is een vrijwaringsbewijs en hoe zit het met de verzekeringen en de belasting?

Wil jij je huidige auto zelf als occasion verkopen? Dan is het belangrijk dat je een vrijwaringsbewijs ontvangt. Dit document is belangrijk omdat dit aangeeft dat jij niet langer de verantwoordelijke voor de verkochte auto bent. Daarnaast heb je dan direct bewijs van het wijzigen van de tenaamstelling van de auto. Vanaf de datum dat de tenaamstelling geregeld is en je een vrijwaringsbewijs ontvangt, hoef je geen wegenbelasting voor de verkochte auto meer te betalen. Je hebt dan ook geen autoverzekering meer nodig voor de desbetreffende auto. Koop je binnenkort een nieuwe auto? Laat de autoverzekering dan opschorten, je betaalt dan tijdelijk geen premie maar je behoudt wel de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd.