Schade aan de autoruit is vervelend, maar de autoruit laten vervangen is lang niet altijd nodig. Ruitschade kan bij gelaagde autoruiten vaak nog gerepareerd worden wanneer je er op tijd bij bent. Is de schade te omvangrijk, dan zijn de kosten voor de autoruit vervangen een belangrijk punt. Je kunt namelijk veel besparen wanneer je het op de juiste manier doet. Doe je het op de verkeerde manier, dan kost het doorgaans alleen maar meer.

Wat zijn de punten waar je echt aan moet denken wanneer het gaat om de autoruit vervangen kosten en waar vind je de beste prijs-kwaliteitverhouding voor autoglas?

Kan de autoruit echt niet gerepareerd worden?

Het eerste punt is de vraag of de autoruit laten vervangen wel echt nodig is. Een geharde autoruit (doorgaans de zijruiten en achterruit van de auto) valt in duizenden delen uiteen bij schade. Uiteraard kan de ruit in dat geval niet gerepareerd worden. Gaat het echter om een sterretje met beperkte omvang in de (gelaagde) voorruit, dan is ruitreparatie vaak nog wel mogelijk. Kijk dus altijd eerst of het vervangen van een complete ruit wel echt nodig is.

Bij welke ruitschade moet die voorruit vervangen worden?

Wanneer er ruitschade in de voorruit aanwezig is waarbij reparatie niet meer mogelijk is, is het zaak om te kijken naar de plek en de omvang van de schade. In twee situaties voldoet de auto namelijk niet meer aan de eisen die de Nederlandse wetgever opgesteld heeft. Het gaat hierbij om ruitschade in voorruit in het zichtveld van de bestuurder waarbij de ruitschade:

  • Een ster betreft met een omvang van meer dan 20 millimeter
  • Een vertakte scheur is, ongeacht in welke lagen van de ruit de scheuren zich bevinden

Is er sprake van ruitschade waarbij minstens één van bovenstaande punten van toepassing is? Dan moet de autoruit vervangen worden en mag er niet doorgereden worden met de auto.

Besparen op de kosten: autoruit vervangen uitbesteden of zelf doen?

Besparen op de kosten van ruitvervanging door zelf aan de slag te gaan. Het kan, maar alleen wanneer het gaat om een zijruit en je technische kennis en ruimte hebt om rustig aan het werk te gaan. Een voorruit zelf vervangen is géén manier om te besparen op de kosten voor een nieuwe autoruit.

De voorruit moet op de juiste manier gemonteerd worden omdat deze anders los kan schieten bij abrupt remmen of een botsing. Daarnaast kan er lekkage optreden wanneer de ruit niet goed geplaatst wordt. Besparen op de kosten voor de ruitvervanging is er dan niet meer bij, omdat de kosten juist veel hoger uitvallen op deze manier.

After market autoglas: de beste prijs-kwaliteitverhouding

Echt besparen op de autoruit vervangen kosten is overigens veel makkelijker wanneer je kiest voor after market autoglas. Dit autoglas voldoet aan dezelfde eisen als het merkglas van de autodealer, maar heeft geen merklogo. Het ontbreken van dit merklogo zorgt voor enorme besparingen op de aanschaf van een nieuwe autoruit, waardoor het laten plaatsen door een expert ook gewoon prima in het budget valt. Zo weet je zeker dat je de beste prijs-kwaliteitverhouding kiest wanneer de autoruit vervangen moet worden.